Objevte své pravé „JÁ“: Odhoďte masky a buďte sami sebou.

Znáte to taky? Předstíráte, že jste někým jiným, jen abyste zapadli do společnosti. Nosíte masku, která skrývá vaši skutečnou identitu, vaše pravé já. Mnozí z nás se v různých životních situacích ocitají v dilematu: ukazovat svou pravou tvář a riskovat nejistou reakci okolí, nebo se skrývat za maskou a předejít tak případným komplikacím? 

Dnes se společně ponoříme do tématu autenticity a prozkoumáme, proč je důležité odhodit masky a projevit se světu takoví, jací skutečně jsme.

Proč vlastně nosíme masky?

Důvody jsou různé. Může to být strach ukážeme-li svou pravou identitu, nebudeme přijati nebo budeme odsouzeni. Někdy přizpůsobujeme své chování a jednání podle očekávání druhých v naději, že tak budeme oblíbenější. Případně sami sebe hledáme, a tak nosíme různé masky ve snaze najít svou identitu.

Pojďme se podívat na příklady ze života třech lidí. Říkejme jim třeba Anežka, Broňa a Cilka.

Anežce je téměř 40 let a doteď neměla stálého partnera. Touží po mnoha dětech. Cítí, že jí tzv. ujíždí vlak. Když jde na rande, dělá všechno pro to, aby se zalíbila svému protějšku a konečně vztah měla.

Broňa je ženatý muž se dvěma dětmi, stabilní prací a ženou, která mu stále něco vyčítá. Broňa by jí nejraději něco od plic řekl, ale raději se upozadí a neříká nic. Nechce riskovat konflikt, chce mít klid.

Cilka ráda chodí do divadla a na výstavy. Má akčního partnera a bojí se, že když nebude stále s ním, ztratí ho. On jí koupil kolo a ona s úsměvem poděkovala, i když měla slzy na krajíčku. Nechce jezdit na kole, nesnáší to, ale myslí si, že musí, když si chce partnera udržet.  

Čtěte také: Jak se léčí chybějící smysl života

Jaké můžeme čekat následky, nejsme-li sami sebou?

Nošením masek škodíme především sami sobě. Bráníme si v pochopení, kdo jsme a kam směřujeme a tím i vlastnímu seberozvoji. Můžeme sice dočasně něco získat, ale dlouhodobě toto falešné předstírání vede k pocitu prázdnoty, nezdravým vztahům a ztrátě identity. Autentické vztahy nejsme schopni budovat na lžích a přetvářce. Krátkodobě snad ano, dlouhodobě nikoliv.

Jak pokračovaly příběhy našich známých?

Anežka poznala několik mužů. S některými si plánovala budoucnost. Dělala pro ně, co jim na očích viděla. Oni ji často jen využili a následně opustili. Propadla sebeobviňování, opustila myšlenku na velkou rodinu. Její život ztratil smysl. Začala dokonce přemýšlela, že ho ukončí. 

Broňa se se ženou naprosto odcizil. Jejich komunikace se zúžila na provozní věci. Uvažoval o rozchodu, ale měli děti, tak ve vztahu setrvával. Nedokázal ale vyjádřit vlastní názor a pocity. Doma mu vůbec nebylo dobře a tak trávil o to více času v práci.

Cilce začalo být špatně od žaludku, když měla jít s partnerem na kolo. Přisuzovala to dietním chybám. Někdy se přemohla, někdy zůstala ležet doma. Partnera milovala a netroufla si mu říct, jak to skutečně má a po čem touží.

Jak odhodit masky a žít opravdový život?

Nejprve je potřeba uvědomit si, že nějaké masky nosíte. Druhým krokem je ochota se s nimi rozloučit. Následně je důležité prozkoumat důvody, proč je nosíte a přijmout to. Poté dělat kroky ke změně a k nalezení toho, kým jste a co chcete.

Budete-li autentičtí, budete bez strachu vyjadřovat své myšlenky, pocity a touhy. Buďte upřímní sami k sobě i k ostatním. Lidé ocení vaši autentičnost a díky ní budete schopni tvořit hlubší a opravdovější vztahy. 

Popsané kroky vyžadují odvahu a odhodlání. Může být náročné, začít se chovat jinak, než jste byli dosud zvyklí. Stejně tak může být ze změn ve vašem chování překvapené vaše okolí. Buďte trpěliví a laskaví k sobě i k ostatním. Odhodit masky a chovat se autenticky není jednorázovým úsilím, ale procesem postupného osvobození od omezení, která jste si sami na sebe uvalili.

A jak to všechno dopadlo?

Anežka se přestala snažit na někoho zapůsobit. Neusilovala už tak zarputile o to, aby si někoho našla. Vrátila se ke koníčkům, které jí přinášely radost a na jedné akci poznala muže, se kterým si okamžitě padli do oka. Je víc sama sebou, naučila se vyjadřovat, co chce a co jí naopak vadí.  

Broňa pochopil, že jeho cesta vede pouze k rozpadu vztahu a to on nechtěl. Zapracoval na komunikaci se ženou, na přijetí svých emocí a dovednosti je nenásilně vyjadřovat. Jejich vztah ještě není zcela harmonický, ale jeho spokojenost je mnohem vyšší než dříve.

Cilka zjistila, že jít proti pocitům vlastního těla není nic, co by jí obohacovalo. Ve vztahu toho kromě kola skřípalo více, a tak se ti dva rozešli. Cilka je nyní bez partnera, ale naučila se o sobě něco nového a hodnotného.

Poslechněte si: Co ve vztahu nevidíme nebo nechceme vidět

Nebojte se, jdete správnou cestou.

Z popsaných příběhů to může vypadat, že se někdy nevyplatí být sám sebou. Ano, na cestě za vlastní autenticitou můžete ve svém životě něco nebo někoho ztratit. To nepopírám, ale druhým dechem dodám, že to vůbec nemusí být na škodu.

Žít život podle nebo pro někoho jiného nevede k vlastní spokojenosti, spíše k naštvání, vyhoření a nemocem. 

Nebojte se proto hledat, kdo jste a co vás v životě činí šťastnými. Nemusí to být lehká a příjemná cesta, a proto možná oceníte někoho, kdo s vámi kousek té vaší životní cesty půjde. Napište si o konzultaci tady.

Přeji vám odvahu odhodit masky a žít opravdový život.

Krásný den,

Zuzka