K čemu je muži vztah se ženou?

Tento článek se zamýšlí nad otázkou, jakou si nepokládáme běžně. K čemu je nám, mužům, vztah se ženou. K takové, až směšně znějící otázce, jsem se před časem vyjádřil na internetu. Položil ji jeden z účastníků mužských kruhů. 

Mám zkušenost, že mužské kruhy často přitahují nejrůznější uplakánky a stěžovatele. Tak jsem se na začátku usmál nad zdánlivou naivitou takového dotazu.  Tento muž to mínil vážně a něco ve mně to silně pocítilo. Proto jsem mu také odpověděl ze srdce. O část toho, co jsem si o tomto tématu později uvědomil, se chci podělit s vámi.

Na měkkosti záleží

Na stejné téma jsme se později bavili s partnerkou. Zjistil jsem, že to, proč jsem s ní jako muž ve vztahu, má více úrovní. Na samém začátku je to úroveň sexuální. V té jako muž vnímám měkkost a přijímání. Ta je pro mně nádherně vyjádřená ženským tělem. Baví mně na něm tyto kvality objevovat, zkoumat a zažívat. Tento princip skvěle ukazuje paralela propojení mužského a ženského pohlaví. 

Ženské pohlaví je měkké a přijímající. Aby se spojení mohlo uskutečnit, musí být mužské pohlaví tvrdé a pronikající. Alespoň na chvíli. V té chvíli muž vyvíjí tlak a žena ho přijímá, otevírá se mu. Minimálně fyziologicky. Bez toho by nebylo spojení. Spojením to končit nemusí. Když se ti dva spojí v lásce, nastává transformace. Tím, že žena muže přijímá do sebe, mu otevírá jeho srdce. Tak, jak to sám nedokáže. Proniknutím muž posouvá ženu tam, kam se sama nedostane. K většímu propojení se sebou a vším kolem ní.

Čtěte také: Co tvoří naplněné milování s partnerem?

Doplň mě

Pak je tu další úroveň, psychologická. Ta navazuje na úroveň sexuální. Muži i ženy prožívají svět i své životy odlišným způsobem. O těch odlišnostech píše mnoho autorů, proto se jim nebudu věnovat. Zaměřím se jen na propojení. Tedy co takové propojení přináší mužům? Je to úplnost pohledu. Kdyby svět byl duha, tak muži vidí nejlépe fialovou a nejméně oranžovou. Červenou nevidí skoro vůbec. Ženy to mají opačně. Vidí skvěle červenou a nejméně vnímají modrou. Fialovou nevnímají skoro vůbec. Jen spolu mohou vidět duhu, tedy svět ve všech barvách. Když mají chuť si porozumět.

Jak se to projevuje v životě? Muži díky ženě často pochopí, že emoce mají stejnou váhu jako rozum. Že když se žena ve vztahu cítí “špatně”, má to stejnou váhu jako jeho argumenty, čím vším ho “vytáčí”. Není to jediná věc, kterou se muž díky ženě naučí vnímat. Takových lekcí je spousta. Mám za to, že nikdy nebudu s těmi lekcemi u konce. Život je koneckonců nikdy nekončící změna. 

Predátor

Poslední úroveň je pro mne úroveň duchovní. Sám ji raději označuji za přirozenost. Tady cítím vliv ženy na muže nejsilněji. Také je to úroveň nejméně samozřejmá. Předpokládá totiž, že jsou oba na těch dvou předchozích úrovních silně propojení. Nejlépe to ukazuje, že v jejich vztahu chybí závislost a zamilovanost. Že se navzájem nepotřebují. Přesto spolu jsou, protože jim to dělá dobře.

Nejzajímavější je, že na této úrovni “dělá mi to dobře” neznamená to samé jako na úrovni sexuální. Znamená to, že je to pro mne dobré, i když je to často nepříjemné. Konkrétně ženy se skvěle strefují do mužských slabostí. Testují naši (ne) vychylitelnost. Prostě to,co potřebujeme ke zdravému růstu. Jako predátor, který ze stáda loví slabé a nemocné kusy. Tím posiluje zdravou mužskou rovnováhu a aktivitu. 

Co jsem vlastně napsal tomu muži, který se ptal na ženy a jejich význam pro muže? Když je ve vztahu respekt a svoboda, tedy láska, přichází k muži skrze ženu tyto dary. Jeho síla roste do nové kvality, je propojená s citlivostí. Je živoucí. Může se vyvíjet rychleji do takové šíře, jako by sám nikdy nedokázal. Získá energii, která teče takovým hlubokým spojením jako řeka. Láska je dar. Stejně tak i pro nás, Opravdový vztah, je darem, že se vám líbí naše nová kniha Opravdový život. V ní najdete to, jak se rozvíjet sami, ve vztahu nebo bez.   

Vítek.  

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Lepsi-ty.-Lepsi-vztahy.-Lepsi-zivot..png.