Úklid jako překvapivá cesta k sobě

Jak se můžeme prouklízet ke štěstí a životní rovnováze? Možná tušíte, že to bude delší a náročnější úklid než ten, co provádíme doma. V tomto článku se podíváme na hledání smyslu, svého vnitřního kompasu a jaká k němu vede cesta. Že úklid nás nemusí jen štvát, ale je to skvělé cvičení, co nás dostane do ZENu ?

Paní na úklid

Nemusíte se obávat motivačních řečí na téma, jak úklid pokoje zachrání váš život. Pokud hledáte zrovna tohle, mrkněte na jedno z videí Jordana Petersona. Je skvělý psycholog a filozof. Já jsem v tomto ohledu spíše pragmatik. Naše rodina má na týdenní úklid skvělou mladou paní. Miluji se vrátit do krásného pořádku, když jsem ráno opustil neskutečný bordel. Přesto když je mi špatně a moje energie je nízká jako ranní teplota na podzim, tak něco uklidím. Nemedituji, neběhám… prostě uklízím.  

Já jsem svůj prostor

Naše propojení s tím, co nás obklopuje, je nezměrné. Nemusím utíkat k ezoterním doktrínám, které říkají, že všichni jsme jedno, jsme propojení. Tyto pravdy jsou mrtvé, život jim vdechne jen jejich žití v našem každodenním životě. Přesně, lidi toho nakecají o životních pravdách, lásce a jednotě… a pak nadávají na každého cyklistu, který se jim mihne před nárazníkem. Skutečné propojení je, když skutečně cítíme věci kolem sebe, partnera, prostory, přírodu. Kdo to žije, ví.

Když dojde šťáva

 Žiju krásný a naplněný život. Přesto jsou v něm okamžiky, kdy mi je blbě, jsem unavený, nevyspaný a přede mnou je spousta věcí, na které jsem sám. Pro někoho životní realita dlouhých let. Jak se dostat z takového propadu? Někdy to nejde vlastní energií, je třeba začít venku. Je to jako u klientů, kteří se potýkají s těžkými stavy úzkosti nebo deprese. Když dojde k takovému propadu, psychoterapie nepomáhá. Mozek se není schopný zpátky vyhoupnout do sedla, něco jako auto, když mu dojde benzín. Potřebují medikaci. Pak už můžou posouvat věci sami v rámci terapií. Když propad není tak hluboký, pomáhá úprava prostředí.

Čtěte také: Jak vzkřísit život zavalený stereotypem

Vůle je vyčerpatelná, prostředí ne

Jeden můj klient mi vypráví, kolik vůle ho stojí začít se změnou kariéry, když ho všichni kamarádi a manželka od toho zrazují. Tato vůle jednou dojde, ne každý ji má tolik jako on. Když se obklopil lidmi z nové profese, tak má spoustu podpory a vůli zapojuje jen, když dojde domů. Vůli můžeme využívat, když máme dost energie. Když jsme na dně, potřebujeme, ať na nás správným směrem působí okolí. To je zadarmo, jako slunce, které svítí.

Jak to souvisí s úklidem?

Když se rozhlédnete kolem sebe, možná je potřeba v našem životě udělat tolik věcí, že nevíte, kde začít. Nebo ten seznam je tak hrozivý, že se bojíte s čímkoliv začít. Přesně v těchto chvílích je potřeba jediná věc. Uvědomit si, kolik mám síly a času na chvíli se zastavit. Co můžu udělat se svou ložnicí, kuchyní, domem, vztahy v rodině nebo kariérou, když mám jen 15 minut? Sedněte si a pět minut na sebe nechte věci působit. Pak se zvedněte a deset minut udělejte to, co způsobí největší změnu a zvládněte to. Tohle pak opakujte a opakujte, kdykoliv můžete. 😀

Stejně tak prakticky budeme my z Opravdového vztahu ukazovat všem návštěvníkům našeho workshopu, že k lepším vztahům, zdravějším hranicím vedou jednoduché a malé kroky. Třeba právě takový workshop navštívit. Těšíme se na vás.

Nezmeškejte zásadní webinář o opakovaných vzorcích ve vztazích

2. 3. 2022 ve 20:00

Získejte pro sebe víc!