Padla klec aneb lesk i bída dlouhodobého vztahu

Zazvoní svatební zvonec a pohádce je konec. Dál nám už tyto příběhy neukazují, jak na to pověstné „žít šťastně až do smrti“. Co se vybaví vám, když se řekne „dlouhodobý vztah“? Nepochybně má tohle spojení hezké konotace, je to něco krásné a téměř surreální zároveň. Dodává jistotu a oporu, jenže se nám mimoděk zjevuje i děsivý přízrak nudy a vztahu, ve kterém si můžeme časem připadat jako v kleci.

Ohlédnutí, vyhodnocení… žití

Dnešek jsem věnovala hlubšímu zamyšlení, poprvé po dlouhé době – právě dnes je to totiž 22 let od momentu, kdy jsem se potkala se svým mužem. Dolehlo to na mně akorát, když sedím v letadle. Je to dlouhá doba… a nádherné ohlédnutí se za větší polovinou mého života. Nebylo to ale vždy růžové. Možná právě proto mě to víc a víc fascinuje.

„Ty jo! To je už tolik let… to si ani neumím představit,“ zní časté reakce. „Jaké to vůbec je, být s jedním mužem tak dlouho?“ Tazatelé jakoby čekali přesný výpočet, provázen tabulky a grafy. Jenže já to nehodnotím. Já to žiju. A nikdy jsem nad tím nějak zásadněji neuvažovala.

Vzlety a pády dlouhodobého spolužití

Ne že by to byla jen hladká jízda. Každý vztah má své turbulence a čím déle trvá, tím je jich víc. Ten náš, mě a mého muže, je měl také a s největší pravděpodobností je ještě mít bude. Výhodou, kterou jsme za ta léta nabyly, je ale nepochybně nadhled, jenž se v začátcích začal pouze rozvíjet.

Nezískali jsme jej ze dne na den, nebo z hodiny na hodinu. Abychom ve vztahu nabyli perspektivu, museli jsme se učit, a to nejen ze spousty krásných momentů a nezapomenutelných okamžiků, na které se teď rádo vzpomíná, ale i z těch slabších chvilek, jež přicházely nenadále a nejednou byly i velmi bolestivé.

Při pohledu zpět jim to nemám za zlé. Tyto okamžiky, když náš vztah na tom nebyl nejlépe, přinesly obrovskou hodnotu pro jeho další vývoj. Podobné jistě ještě nastanou. Ale i ty zase posunou náš vztah na další úroveň.

Čtěte také: 5 laskavých tipů, jak nebýt ve vztahu za krávu

Svatba je teprve začátek

Pohádky nás učí, že svatba je konečným stadiem, kdy zkrátka pár žije a musí žít šťastně až navěky. Akorát po odeznění svatebních zvonů nejednou začíná to pravé drama. Život se děje, věci se mění a je potřeba se k nim postavit jako tým. 

Jenže v průběhu doby dochází ke změnám osobnosti na obou stranách a je fajn říct si na rovinu, že někdy až natolik, až se zkrátka dva od sebe odcizí a cesty se rozejdou. A i to je v pořádku! Žádný vztah není definitivní. Vdám se, ožením se, ale to vůbec není konečná. Je to teprve začátek.

4.6/5
Kurz: Jak zvládat konflikty s nadhledem

Staňte se mistry vztahové komunikace

Ne pohádka, ale drama

Vztah je proces, navíc vzájemný proces učení se, jak fungovat s tím druhým. Je to společná tvorba příběhu a to, jaký bude mít konec, záleží na obou aktérech. Nemáte před sebou scénář, nýbrž improvizujete uprostřed situace – a improvizace není jen o akci, ale také o reakci.

Protože se na vztahu podílejí oba dva, vzájemná dynamika je nesmírně důležitá. Každý prožíváme ve vztahu, ale i mimo něj svá vlastní malá, či velká osobní dramata. To, jak pak v partnerství sdílíme a společně prožíváme, se pak projevuje na kvalitě oboustranného porozumění a důvěře.

Čtěte také: Jak může společná vize zlepšit právě váš vztah

Nejprve zapracovat na vztahu k sobě

Neexistuje žádný univerzální návod, jak mít dlouhodobý kvalitní vztah. Každý z nás ho nosí v sobě. Klíčovými faktory jsou určitě tyto věci:

  • jaký vztah máme sami k sobě,
  • jak jsme spokojeni se svým životem,
  • jak a jestli jsme se dokázali vypořádat se svými démony,
  • jak umíme pracovat se svými emocemi, potřebami a hranicemi.

Ano, hranice. I když na první pohled mnohé dlouholeté páry můžou působit dojmem srostlých nádob, vsadím se, o co chcete, že své hranice mají nastavené dobře. Nemůžeme totiž tvořit zdravý a kvalitní vztah s tím druhým, dokud nejsme v pohodě sami se sebou.

Pokud podléháme pocitu, že si s námi naopak všichni dělají, co chtějí, je nejvyšší čas změnit to. Tehdy je potřeba otevřeně komunikovat: co je už přes čáru, co se mi nelíbí, když už mám toho plné zuby a energie mi dochází. Ale stejně nutné je sdílet i to, když se něco povede, je mi dobře a cítím se spokojeně a milovaně.

Dlouhodobý vztah se dá stavět jen na pevných základech a těmi jsou hodnoty, jenž jsou podobně nastavené. Pomáhají pak v tvorbě společné vize a právě ta pak udává celkový směr.

Čtěte také: Ne je ve vztahu důležitější než Ano!

Dlouhodobý vztah neznamená nudu, ale výzvy na každém kroku

Samozřejmě, existuje pokaždé spousta rizikových faktorů a překážek, které nás na naší cestě potkají, zkouší nás, naši vytrvalost, odolnost, víru. Pojďme jim ve vztahu čelit společně. Můžeme se učit z informací, které přináší a posouvat své možnosti. Nevzdávejme se hned na první metě, ale nechtějme se ani spokojit s málem. Nepřežívejme v nefunkčních vztazích, protože to je opravdu k ničemu.

Co můžeme udělat? Zkusme někdy zapojit víc tělo a své pocity místo toho, abychom se nechali vést hlavou, respektive rozumem, jenž radí ostošest, ale ne vždy v souladu s naší přirozeností a naší skutečnou potřebou. Dlouhodobý vztah je skvělá věc, ale rozhodně není ničím automatickým.