Jak poznám, že mě muž miluje?

„Jak poznám, že mě muž miluje?“ položila mi nedávno otázku kamarádka. Zarazil jsem se. Různé verze této otázky jsem totiž slyšel mockrát od klientek. Čím to, že se tolik žen nevyzná v tom, co jejich partner cítí? Říká se, že muži neumí vyjadřovat emoce. Já si troufnu tvrdit, že prostě projevujeme city jinak, než jsou ženy zvyklé. Proto v článku najdete několik příkladů, ale taky mnohem důležitější zamyšlení.

Když muž miluje, tak…

Moc by se mi líbilo, kdybych na tomhle místě mohl prostě říct, že dělá xy a podle toho se vždycky pozná, že vás prostě děsně žere. Jenže mužské nitro je stejně spletité, jako to ženské. A navíc ukované z úplně jiných materiálů. Takže můžu říct jen to, že každý muž to má jinak. Velmi pravděpodobně vám lásku projevuje, aniž byste si toho všimla.

My všichni totiž máme preferovaný způsob, jak dáváme ostatním najevo, že je máme rádi. Náš preferovaný jazyk lásky. Potíž je v tom, že jsme zvyklí mluvit hlavně naším jazykem a když nám někdo dává lásku najevo jiným způsobem, ignorujeme to. Dokonce můžeme být i vzteklí.

Pokud například jako žena ráda říkáte partnerovi, že ho milujete, pravděpodobně to od něj budete chtít slyšet taky. Jenže chyba lávky. Váš partner může mít jako preferovaný jazyk lásky doteky. Takže to, že vás přitulí, pohladí anebo taky pořádně rozpálí v posteli, je jeho němé „miluji tě“. A vaše ustavičné říkání oněch kouzelných slov ho bude tak akorát štvát.

Bylo by skvělé, kdyby nám partneři doručovali vždy to, co chceme. Ale já věřím, že je ještě lepší, že nám doručují to, co sami chtějí. To nám dává skvělou možnost poznávat. Zjišťovat, jak ten druhý funguje, milovat jeho odlišnosti a nacházet v nich to dobré. Protože ve chvíli, kdy není co objevovat, ve chvíli, kdy je všechno jasné a podle vašich představ, vztah umírá.

Čtěte také: Taky se chováte ve vztahu majetnicky?

3 signály lásky

Ačkoliv budete muset většinu signálů objevit sami na té dobrodružné cestě jménem vztah, jsou tři věci, které vypovídají o hloubce citu téměř vždy. A taky o tom, jaký má vztah potenciál.

Chce s vámi často spát

Tohle se může zdát jako samozřejmost. Zkazek o tom, že muži jsou sexem posedlí, je spousta. Jenže jsou to zkazky. Mnohem blíž pravdě je, že muži si užívají sex velmi rádi, pokud je to s tou správnou osobou. Ve chvíli, kdy sexuální apetit opadá, je to jeden z varovných signálů. Pokud muž miluje, tak je často při chuti. Tak tomu dejte volný průběh.

Sdílí s vámi důvěrné věci

Tohle souvisí s láskou i sexem mnohem víc, než si myslíte. Sex začíná v hlavě. Jak u mužů, tak u žen. Je úplně jedno, co se postaví a co zvlhne. Pokud není mezi partnery hluboká důvěra, jen stěží se dá mluvit o lásce a citu. 

Pokud s vámi muž nesdílí důvěrné věci, stojíte tomu možná v cestě. Pokud si nemůže dovolit být před vámi zranitelný, k opravdu hluboké lásce se jen tak nedostanete. A mužská schopnost být zranitelný souvisí s jistotou, o které ještě bude řeč.

Věnuje vám pozornost

Někdo více, někdo méně. Ale vždy, když nás někdo zajímá, věnujeme mu pozornost. To neznamená, že vám muž věnuje pozornost pokaždé, když chcete nebo vyžadujete vy. Ne, mnohem spíš se bude stále věnovat svým věcem, svému poslání v životě. Protože to je to, co nás muže dělá muži.

Pokud vás miluje, najde si ale prostor pro to, abyste trávili čas i společně. Nepomůže vynucování pozornosti. Ani vyžadování, aby to bylo po vašem. Muž vám rád dá čas, který vám dát chce. Pokud jeho city k vám nejsou silné, nedá vám ani ten. Odtud pochází rčení, že nenávist není horší než láska. Horší než láska je nezájem.

4.6/5
Kurz: Jak zvládat konflikty s nadhledem

Staňte se mistry vztahové komunikace

Proč potřebujeme důkazy?

Když jsem čelil otázce, kterou jsem napsal do úvodu tohoto článku, přemýšlel jsem. Čím to je, že tak často požadujeme důkazy, že nás druhý miluje? Proč potřebujeme černé na bílém, že jsou věci tak, jak bychom si přáli? Ze zkušeností s našimi klienty mi z toho vychází jediné. Obrovská, srdce sžírající nejistota na straně ženy.

A to je podle mě mnohem větší problém, než jestli muži projevují city dostatečně okatě. Proč? Nejistota je zabiják vztahu. Není horšího jedu, než když se do vašich myšlenek vplíží nejistota a pochybnosti. Otráví vaši mysl a zabijí váš vztah. Spolehlivě.

Pokud si jste totiž vy sami jistí tím, co cítíte a jste si jistí sami sebou, nepotřebujete důkazy z druhé strany. Nepotřebujete ničí slova ani skutky k tomu, abyste věděli, že svět je v pořádku.

Čtěte také: Proč důkazy lásky ničí její podstatu

Vztah s rodiči jako kořen nejistoty

Naše dospělé vztahy si podvědomě tvoříme podle vzorců, které jsme se naučili od našich rodičů. A taky z toho, jaký vztah jsme měli k nim. Nezřídka se při koučování nebo terapii setkáme s následujícím. Žena, která si není jistá láskou svého partnera, si v dětství nebyla jistá tím, jestli ji má rád její otec.

Žena, která vyžaduje důkazy lásky od svého partnera, má podvědomý strach, že nebude milovaná. Tento strach si nese už z útlého dětství, kdy třeba v jediné situaci čelila strachu z toho, že ji rodiče nemají rádi. Pro dítě je tento strach ohrožující a srovnatelný se strachem ze smrti. V životě dospělého pak páchá ve vztazích paseku.

Na druhou stranu, v tom je podle mě kouzlo života. Nejprve hledáme návody, jak změnit vnější svět (a partnera). Než se naučíme, že je třeba změnit podstatu v sobě. Osobně tohle objevování miluju, protože je to jediná cesta, která vede k trvalému štěstí.

Zažijte to sami. Zažádejte si o bezplatnou konzultaci nebo se připojte k naší skupině na Facebooku. Diskrétně a zdarma vám řekneme, jestli a jak vás dokážeme posunout. Váš život bez nejistoty za to stojí.

Mějte se skvěle,

Honza