Proč návody na výběr partnera nefungují

Kvalitní a láskyplný vztah je jedna ze základních potřeb pro spokojený život. Není divu, že nám záleží na tom, s kým svůj život trávíme. Přesto se může někdy zdát skoro nemožné vybrat partnera, s kterým bude život procházka růžovou zahradou. Jak tedy na výběr partnera?

Nedávno jsem se bavil s kamarádkou a jak už to bývá, řeč sklouzla na vztahy. Ukázalo se, že už delší dobu ne a ne potkat toho svého muže s velkým M. Stejný problém ale slýchám od všech mužů s velkým M, kteří ne a ne zakopnout o tu pravou, která jim do života přinese něhu, lásku a opravdové partnerství.

Výběr se zdá být spíš sázkou v loterii a tak se ani nedivím, že nám někteří fanoušci píšou, že najít tu pravou osudovou lásku, která vdechne životu novou energii a trochu toho dramatu, je o štětstí. Dovolím si nesouhlasit. Osudovost a drama se podle mě zbytečně přeceňují.

Jak dlouho trvá, než zjistíte, že je to ono

Na lásku na první pohled jsem nevěřil, dokud jsem ji nezažil. Do té doby jsem byl spíš zastáncem arabského přísloví: “Abys člověka opravdu poznal, musíš s ním sníst tolik soli, kolik on sám váží.” Nesouhlasím. Za prvé je to fakt hodně soli a já moc nesolím. Za druhé, poznat, že máte vedle sebe skvělého člověka, se kterým to bude jízda, trvá několik vteřin. Stačí letmý dotek. Pohled do očí a úsměv. A zem se začne třást.

Přesně tohle jsem zažil se všemi partnerkami, kde měl následně vztah opravdovou hloubku a byl zdrojem štěstí a lásky pro nás pro oba. Jediné, co k tomu potřebujete, je být v souladu sami se sebou. Umět vnímat svoje tělo. Nebát se věřit tomu, co za signály vám posílá. To, že se vám podlamují nohy a srdce buší prudčeji, jsou jasné signály. Jenže my jsme zvyklí je ignorovat. Proč?

Více na tohle téma vysíláme v naší skupině. Připojte se.

Checklist pro výběr partnera. Nebo ne?

Velmi často se setkávám s tím, že si singles vytvoří představu o tom, jak by měl jejich partner vypadat. Konec konců, většina rozvojových knížek vede přesně tímto směrem. Napiš si, co chceš. A tak možná i vy píšete a píšete ve snaze, že výběr partnera podle checklistu bude sázka na jistotu. S takovým checklistem pak vyrazíte do světa jako s nákupním seznamem a začíná dlouhá a frustrující fáze porovnávání.

Tenhle splňuje tohle, ale tohle ne a to fakt nepřekousnu. Tohoto ani nevezmu na kafe, protože už od začátku nesplnil bod G. Popravdě, je mi z toho smutno. Tento přístup vás totiž drží v hlavě. Solidními řetězy vás připoutá k představě, kterou jste si vysnili a pro kterou byste byli ochotní zabíjet. Je to trochu jako nakreslit si strom. Věnovat hodně času detailům, aby vypadal přesně tak, jak máte rádi. A pak s tímto obrázkem vyrazit do lesa a hledat strom, který bude odpovídat.

Přijde vám to funkční? Mě moc ne. Hlavně vás to odvádí od vlastního těla, od vnímání této přirozené navigace, která by vás zavedla ke stromu, který je ten opravdu pravý.

Čtěte také: 7 signálů, jak poznat, že ve vztahu jedete na mrtvém koni

Proč je osudovost přeceňovaná?

Honza Nedvěd zpívá, že člověk může mít rád max jednou, protože i to je dost. Ano, zní to romanticky a dramticky a to náš mozek miluje víc, než pistáciovou zmrzlinu se slaným karamelem. Je to hezká představa, že je na světě jeden osudový člověk, který je ten pravý a s ním to bude už navždycky skvělý. Ta představa je trošku jako mladá youtuberka, co se snaží zachránit svět. Hezká, ale úplně mimo. A výběr partnera mění na sázku v loterii.

Zkušenosti ukazují, že osudových mužů a žen se po světě toulá mnohem víc. Když si dovolíte netrvat na svojí představě, jak by věci měly být, přicházejí k vám do života často ještě lepší věci, než jste si byli schopní vymyslet. Já osobně jsem vděčný za to, že jsem ve svém životě měl hned několik výjimečných žen. Naučilo mě to jednu věc.

Nehnat se do každé příležitosti, která zavání tím, že “je to ono”. Můžete mít totiž s druhým člověkem skvělý soulad, fyzickou kompatibilitu, doplňovat si navzájem svoje myšlenky a přesto to může být jen někdo, koho nemusíte mít za partnera. Třeba totiž už ve vztahu je. Nebo je na druhém konci světa. Nebo republiky. To někdy bohatě stačí.

4.6/5
Kurz: Jak zvládat konflikty s nadhledem

Staňte se mistry vztahové komunikace

Setkávám se s tím, že v takových chvílích přenášíme hory, boříme životy a jsme schopní udělat prakticky cokoliv proto, abychom s takovým člověkem byli. Vždyť já se přece cítím tak skvěle, je to určitě ono, nikoho takového už nepotkám. Stop. Rád bych se na věci podíval z jiného úhlu pohledu. Často, když měníme všechno jen proto, abychom s někým mohli být, ztrácíme sami sebe. Obětujeme vlastní život a svoji hodnotu v plameni lásky, která ale nevychází z nás. Vychází z představy o tom, jaký je onen osudový partner.

Související článek: Jak se pozná závislost ve vztahu

Dovolit si to mít snadný

Jedna věc ještě nezazněla. Když připustíte, že skvělých partnerů, se kterými budete mít velký soulad je víc, než kolik nám tvrdí všechny romantické filmy, dojdete neodvratně k poslednímu faktoru. Že váš Muž či Žena jsou dostupní. Že váš vztah může začít a pokračovat stejně snadno, jako když horký nůž projíždí máslem.

Až příliš často slyším od klientů, že je potřeba velkého úsilí, aby něco vzniklo. Že se jeden z partnerů musí rozvést, přestěhovat, postavit na hlavu nebo zcela změnit svůj životní styl. Opět říkám stop. Zejména, pokud se vám tohle v životě opakuje, zbystřete. Za tímhle chováním jsou vaše podvědomé vzorce. Vaše podvědomá tendence vybírat si partnery, kde je cesta složitá a trnitá. Jakoby bylo něco sexy na překonávání překážek. Jakoby věci, které jsou snadné, nestály za to.

Až na to, že opravdový vztah, který stojí za to, si nemusíte zasloužit. Nemusíte se kvůli němu obětovat ani sedřít z kůže. Může být snadný a pohodový. To neznamená, že nepřijdou těžké situace. Když jste ale s tím správným člověkem, i těžké situace zvládnete s lehkostí.

Právě tomu, jak si dovolit mít to snadné, se často věnujeme v rámci koučování a terapií s klienty. O tom ale třeba někdy příště. Pojďte nám napsat, co vám přinesl tento článek. Těšíme se na komentáře.