7 signálů, že jedete ve vztahu na mrtvém koni

Dnes a denně se v naší praxi potkáváme s lidmi, kteří jsou skvělí v mnoha věcech. V jedné ale vynikají. Je to schopnost namlouvat si, že bude líp. Přiznat si realitu totiž nemusí být pohodlné. Je to ale vždy osvobozující. Jak poznáte i vy, jestli nemá váš vztah solidně prošvihlou expirační dobu?

Jedno indiánské přísloví praví, že když zjistíte, že jedete na mrtvém koni, je lepší sesednout. Někdo se ho naopak snaží vzkřísit a jiný zase dělá, že kůň ještě dýchá. Nebudu vám v tomto článku říkat, co máte dělat. Ale pomůžu vám vidět jasné signály, že váš kůň už je tuhý jako zima v Rusku anebo mele z posledního.

1. Nefunguje sex

Možná si teď řeknete, že vztah přece není jenom o sexu. Rozhodně není. Sexuální energie je ale naprosto základní silou, která hýbe světem. Světe div se. Pokud nemáte chuť se s partnerem milovat, je to zdvižený prst. Pokud se při sexu necítíte příjemně, je ten zdvižený prst nejspíš prostředníček. Ne nadarmo se můžete dle zákona rozvést až poté, co spolu půl roku nespíte. I zákonodárci vědí moc dobře, že tohle je základní pojivo spokojeného vztahu.

Řada lidí neumí o ochabnutí sexuální přitažlivosti mluvit. Možná je to ale to, co právě nejvíc potřebujete. Existují způsoby, jak odstranit celou řadu sexuálních bariér a užívat si jakoby to bylo poprvé. No dobře, tak podruhé nebo potřetí – poprvé to prý za moc nestojí. Mrkněte na náš Facebook, najdete tam řadu videí právě i na téma sexuality.

2. Řešíte kravinky a pořád dokola

Určitě už jste slyšeli, že na vztahu je potřeba pracovat. Že je třeba dělat kompromisy. Že to vlastně není vůbec jednoduché a pořád se něco řeší. Jenže se taky říká, že stokrát nic umořilo vola. Zkušenost z naší praxe ukazuje, že drtivá většina párů si přeje, aby věci běžely hladce a domluva byla snadná.

Super. Co pro to můžete udělat? Na čem musíte a na čem naopak nemusíte trvat? Na čem bude záležet za pět let? Jsou to opravdu ty věci, které “nutně” musíte řešit a kvůli kterým se přete? Odpovězte si sami. Faktem ale je, že stokrát nic umoří nejen vola, ale i závodního koně. Přál bych vám, abyste si dovolili mít to ve vztahu snadné. Stojí to za to.

3. Opovržení jako zabiják vztahu

Zajímavý výzkum Johna Gottmana ukazuje, že pokud se ve vztahu objevuje opovržení, s 94% pravděpodobností se rozpadne. Možná je na čase být k sobě naprosto upřímní. Opravdu respektujete partnera ve všem? Nebo jsou některé prvky jeho chování “opovrženíhodné”? Pokud si uvědomíte, že je ve vztahu opovržení z jedné či druhé strany, můžete s tím něco dělat.

Pokud s tím nic dělat nechcete, je to ok. Jen je dobré počítat s tím, že tenhle koník už toho moc nenaskáče. Řešit některá témata s partnerem může být velmi náročné. S chutí využijte konzultaci s námi a půjde to snadno.

4. Defenzivní chování

Tento postřeh opět pochází z Gottmanova výzkumu. A co že je to defenzivní chování? Třeba to, že s partnerem nemluvíte, když jde o kritické situace. V hádce máte tendence odcházet. Vyhýbáte se řešení nepříjemných situací. Necháváte problémy vyhnít až do té doby, kdy se jim nejde vyhnout. To všechno jsou prvky nízké důvěry a otevřenosti.

Pokud se to děje vám, je jasné, že vidíte jako příčinu partnerovo chování. Pokud se defenzivně chová partner, co můžete změnit vy, aby to bylo jinak? Tedy, pokud nechcete nechat vašeho koně nechat pojít. Defenzivně.

[block id=”tlacitko-do-clanku-konflikty”]

5. Kritika a výčitky

Tohle je nejspíš nejzákladnější prvek, který spolehlivě zničí jakýkoliv vztah. Pokud je ve vztahu dlouhodobě, je to jízda na mrtvém koni jak vyšitá. Mrkněte na tohle video, kde o tomto tématu mluvíme víc.

Fascinují mě důvody, které jsem za svou praxi sesbíral jako omluvu pro to někoho kritizovat nebo mu vyčítat (cokoliv).

  1. Dělám to proto, aby se ten člověk zlepšil a fungovalo nám to. Tak určitě. Cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly. Ale nedává moc smysl snažit se svět změnit tak, aby fungoval podle vás. Co myslíte?
  2. To není kritika, to je zpětná vazba. Hmm, pokud to není vyžádané a ten druhý to nepřijímá (nebo vám dokonce říká, že mu něco vyčítáte), tak máte nejspíš na způsobu podání zpětné vazby co zlepšovat.
  3. Já vím, jak to má být správně. Jasně. Stejně tak to ví váš partner. A každý další člověk na světě. Každý má svoji pravdu a vidění světa. Proč by to vaše mělo být lepší nebo horší než kohokoliv jiného?

Je pravda, že ten kdo vyčítá a kritizuje, to myslí dobře. Osobně jsem přesvědčený, že všichni lidé mají dobré úmysly. Pokud ale vaše dobré úmysly způsobují, že se někdo cítí mizerně a přestává vám věřit, je to zabiják vztahu. Sorry jako.

6. Netěšíte se domů

Nenápadný signál, který časem graduje. Rádi se zdržíte v práci. Jdete domů delší cestou. Podvědomě vyhledáváte příležitosti, jak strávit čas mimo domov. V tomhle módu se dá strávit docela dlouhá doba. Nakonec si ale stejně přestanete lhát. Tak proč to dělat tak dlouho.

Čím dřív si přiznáte, že jedete na mrtvém koni, tím dřív s tím můžete něco dělat. Ať už se rozhodnete křísit nebo přesedlat.

7. Hodně koukáte po jiných

Říká se, že koukat je v pohodě. Výzkumy ukazují, že to tak nemusí být. Pokud se často koukáte po opačném pohlaví, je to velmi jemný signál o tom, že váš stávající vztah vám v něčem nesedí. Ve zdravém, opravdovém vztahu je tahle potřeba přirozeně potlačená. Asi není potřeba dělat ihned přehnané závěry, ale za zamyšlení to stojí.