Jak být nad věcí?

Včera jsem slyšel větu, která mne dříve rozhodila, ale zůstal jsem v klidu. Nezkazilo mi to krásný den. Naopak, jsem si zbytek dne užil více než jindy Jak zůstat v klidu, když nám třeba partner po vaší otázce odpoví tak, že by to rozbrečelo i zkušeného operátora na tísňové lince? Jak si nebrat osobně věci, o kterých jste přesvědčeni, že na vás míří tak spolehlivě, jako americké jaderné hlavice na Severní Koreu a Rusko?

Přiznat si, jací jsme

Když si budu myslet, že se mně tak přízemní pocity jako žárlivost nemůžou dotknout, tak ten sympatický mladý muž, co rozesmál moji partnerku, bude kretén. A ona kráva, že mu na to skočí. Pokud si svoji žárlivost připustím, tak jsem v souladu s tím, co cítím a mohu své pocity pozorovat. Mám šanci zůstat nad věcí a nemusí se mne to dotýkat osobně. Protože dovedu rozeznat, že je to o mně a můžu s tím něco dělat. Pokud to dokážu, tak večer pro mne může skončit místo výslechu partnerky jejím vysvlékáním v posteli.

Rozhoduji o svých reakcích

Když už v nás negativní emoce vznikne, tak to nejde ji necítit. Můžeme ji potlačit, potom nás ale ovlivňuje ještě silněji, jen my už o tom nevíme. To je, jako když necháte připálené řízky na zapnuté plotně a odejdete si číst knížku. Pokud jste otrlí a nevadí vám kouř, tak vás za chvíli stejně otravují hasiči se stříkačkou v ruce. Taky se můžete nechat emocí unést, ale to pak děláte věci, kterých později litujete. Zkazí to den vám a možná i lidem kolem vás.

Je to jako byste dávali facku každému, kdo se zrovna nesměje a pak si uvědomíte, že jste zfackovali půlku smutečních hostů na pohřbu. Je skvělé, když se své pocity naučíte pozorovat. Necháte je sebou procházet, nenecháte se jimi strhnout k akci. Po chvíli se začnete ptát, proč k vám přišly a co ve vás je vyvolalo. Je to stejné, jako když neodepisujete na emaily, co po vás chtějí přístupové údaje k vašemu bankovnímu účtu. Prostě se nedostanete do průseru.

Mít se rádi

Pokud si myslíte, že to nejdůležitější bylo řečeno v předchozích odstavcích, tak jste na omylu. To nejdůležitější je mít se sebou trpělivost a mít se rádi. Protože to, co najdete výše je jen technika. To, jestli se chcete zraňovat, nebo ne, je mnohem důležitější. Pokud byste vše dělali jen proto, že takoví musíte být, jinak byste se za sebe styděli, tak vám to moc fungovat nebude. Je to jako byste celý večer balili nádherný protějšek, abyste si pak před společným odchodem na pokoj uvědomili, že s ním vůbec nic mít nechcete.

Přeji vám ať jste nad věcí proto, že vám to dělá život krásnější. Budu rád, když nám napíšete v komentářích, v jakých věcech jste nad věcí vy, nebo co vás spolehlivě dostává.

Vítek.